72 år gammelt bilmærke forsvinder

Foto: Holden PR
Den sidste Holden Commodore rullede af samlebåndet i Australien i oktober 2017.

I 1948 rullede den første Holden af samlebåndet i Australien. Nu tager GM livet af bilmærket Holden tre år efter, at produktionen blev lukket ned i Australien og flyttet til I Thailand. Den manøvre kostede dengang knap 2.900 australiere jobbet.

I 2021 lukker alt ned 

I 2021 lukker så alle aktiviteter vedrørende salg, design og ingeniørarbejde ned i Australien og New Zealand. Kinas Great Wall Motors overtager produktionsfaciliteterne i Thailand. Nedlukningen kommer denne gang til at koste i omegnen af 600 medarbejdere jobbet, rapporterer medier rundt om i verden.

For australierne er Holden nærmest ikonisk, og beslutningen om at skrotte bilmærket vækker stærke følelser. Også hos den australske premierminister Scott Morrison, der sagde følgende til BBC.

- Jeg er skuffet, men ikke overrasket. Jeg er også vred, som jeg tror mange australiere ville være. Australske skatteydere lagde millioner i dette multinationale selskab. Et selskab, som lod bilmærket visne væk.

Et af GM's ældste mærker

Holden, der sendes på pension, er et den amerikanske bilgigant General Motors et af sine ældste bilmærker.

- Jeg har ofte sagt, at vi vil gøre det rigtige, selv når det er svært. Dette er et af disse tidspunkter, udtaler Mary Barra, General Motors administrerende direktør i en pressemeddelelse.

Startede som sadelmagerværksted

Holden blev grundlagt i 1856 af briten Jamens Alexander Holden. Dengang var det et sadelmagerværksted, som så avancerede til at bygge automobilkarroserier. I en periode stod Holden-fabrikken endda for at bygge den ikoniske Ford T-model.

I 1931 blev Holden opkøbt af General Motors og i 1948 trillede den første Holden-bil af samlebåndet. I mange har det knebet med både salg og økonomi for Holden.

Desværre...

I sine velmagtsdage havde Holden flere tusinde medarbejdere og produktionsfaciliteter flere steder i Australien og New Zealand. GM skriver i en pressemeddelelse, at man forgæves har forsøgt at finde en løsning, der kunne sikre bilmærkets overlevelse.