Nyt udspil fra Regeringen: Nu har de endelig lyttet til os!

Nu på tirsdag d. 8. oktober kommer det længe ventede store reformudspil fra regeringen på uddannelsesområdet, og det er som taget ud af Dansk Bilbrancheråds egen uddannelsespolitik!

Regeringen er på trapperne med et stort politisk reformudspil på uddannelsesområdet. Det længe ventede udspil om professionsuddannelserne og ungdomsuddannelserne bliver præsenteret samlet nu på tirsdag d. 8. oktober.

Sådan oplyste statsministeren i tirsdags ved hendes åbningstale for Folketinget.

Efter alt at dømme, på både hendes udsagn i talen og det seneste måneders udtalelser fra Børne- og undervisningsminister Mathias Tesfaye, så tyder alt på, at vi ser frem til et udspil, der i dén grad - ikke blot ligger i retning af vores uddannelsespolitiske målsætninger - men er som taget ud af Dansk Bilbrancheråds egen uddannelsespolitik!

Nu kommer dén EPX/HPX vi længe har kæmpet for!

Præsentationen af reformudspillet er planlagt til dagen før regeringens uddannelsespolitiske topmøde 9. og 10. oktober i Odense, hvor regeringstoppen og flere ministre deltager.

Reformprogrammet bygger på Reformkommissionens rapporter om uddannelsessystemet, og fremover skal der, ifølge statsministeren, være tre gymnasiale ungdomsuddannelser. 

Nu kommer vi med et nyt erhvervs- og professionsrettet gymnasium, som nogle steder skal ligge på de erhvervsskoler, vi kender i dag, men som andre steder placeres sammen med de andre ungdomsuddannelser," udtalte statsminister Mette Frederiksen.

Statsministerens melding flugter med de interviews, børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye har givet i medierne om regeringens reformplaner, og den nye ungdomsuddannelse bliver som udgangspunkt treårig, og får forkortelsen EPX.

At regeringen og statsministeren ikke selv kalder deres eget initiativ for en HPX-ungdomsuddannelse er ikke mærværdigt, når man tænker på den hårde medfart reformkommissionen fik med deres forslag pga. kritikken vedr. efterskoledelen i forslaget.

Karakterkrav og det praksisnære alternativ i uddannelsessystemet

Men ligheden er slående, og alt tyder på, at regeringen på tirsdag fremlægger præcis den reform af ungdomsuddannelserne som reformkommissionen foreslog og som vi i rådet længe har kæmpet for, bare uden at berøre efterskolerne.

Lærlingekonsulent i Dansk Bilbrancheråd Lucas Hultgren udtaler;

Det bliver enormt interessant at følge med i præcis hvordan reformudspillet kommer til at se ud på tirsdag. Det er jo blot et udspil, intet vedtaget endnu, men allerede nu ved vi, at regeringen og statsministeren ønsker de samme følgende to ting, vi så længe i rådet har kæmpet for, 1) at indføre et karakterkrav på de klassiske boglige gymnasieuddannelser, og 2) at skabe det praksisnære alternativ i ungdomsuddannelsessystemet ved at lave en langt mere erhvervsfaglig ungdomsuddannelse, der skal lede de unge over mod erhvervsuddannelserne.

Disse to ting har været øverst på listen over rådets uddannelsespolitik, og vi har i dén grad, sammen med SMVdanmark, kæmpet for at få regeringen til alvorligt at overveje disse to afgørende initiativer. Nu sker det efter alt at dømme, og det er virkelig en positiv nyhed!

Henvendelse

For spørgsmål eller kommentarer, kontakt da vores lærlingekonsulent, Lucas Hultgren, på mail: lth@dbr.dk eller på tlf. 30200848.