Nyt fra SMVdanmark - Virksomheder står alene med lærlingeudfordringer

En ny analyse fra SMVdanmark viser, at 6 ud af 10 virksomheder ikke ved, at de kan få støtte til lærlinge med særlige udfordringer. Den manglende støtte betyder, at Danmark går glip af mange faglærte på grund af unødvendigt frafald på erhvervsuddannelserne.

6 ud af 10 virksomheder kender ikke til muligheden for, at lærlinge med særlige udfordringer kan få støtte til at gennemføre deres uddannelse. Det viser en ny undersøgelse fra SMVdanmark på baggrund af besvarelser fra 1.142 virksomheder.  

Det er kritisk, hvis elever med særlige udfordringer ikke får støtte, mens de er i lære, da det statistisk vil føre til større frafald blandt eleverne, end hvis de havde fået støtte. På den måde rammer det både de unge, der falder fra uddannelsen samt samfundet og virksomhederne, der går glip af faglærte.   

Undersøgelser viser, at elever, der modtager SPS i løbet af deres ungdomsuddannelse, klarer sig lige så godt eller sågar bedre end elever, der ikke modtager støtte.  

På nogle uddannelser er det over halvdelen af eleverne, der kvalificerer sig til SPS. Læse- og SPS-vejledere vurderer, at op imod hver anden elev på erhvervsskolerne enten er ordblind eller læsesvag. SPS er dermed nærmest blevet normen. Rammerne for systemet har dog ikke fulgt med. 

SMVdanmark foreslår på baggrund af bl.a. denne analyse, at hele støttesystemet gentænkes, så flere lærlinge får støtte med under praktiktiden

Hovedpointer fra undersøgelsen

  • 62,8% af virksomhederne har intet kendskab til mulighederne for at få SPS til deres lærlinge 
  • 94,2% af virksomhederne har enten intet kendskab eller blot en smule kendskab til mulighederne for SPS 
  • Selv blandt virksomheder, der har lærlinge, er der 55,3%, der ikke kender til muligheden for SPS.  
  • Jo mindre virksomheden er, jo lavere kendskabsgrad til SPS. Men også blandt de største virksomheder med over 100 ansatte er det 1 ud af 4, der ikke kender til muligheden.