Trods regeringens løfte: Ingen ekstra midler på finansloven til erhvervsskolerne

Lærling til DM i Skills 2023.

Regeringen havde lagt op til, at der nu skulle afsættes flere penge til erhvervsuddannelserne. Men det kan der kigges langt efter i årets finanslovsforslag, hvilket i følge Dansk Bilbrancheråds lærlingekonsulent Lucas Thelander Hultgren er dybt utilfredstillende.

Nu skal der endelig satses på erhvervsuddannelserne. Sådan lød budskabet fra SVM-regeringen, da den tiltrådte i december, og ved præsentationen af regeringsgrundlaget sagde statsminister Mette Frederiksen, at der skulle sættes de ”nødvendige muskler bag” at få genrejst de erhvervsuddannelser, hvor vi i årevis har manglet elever. ”Vi kommer til at bruge flere penge der”, lød det fra statsministeren.

Men ved præsentationen af finanslovsforslaget i torsdags, var der ikke noget ekstra at hente for erhvervsskolerne, der ellers var begyndt at sætte næsen op efter, at de ville få penge til at sikre mere tidssvarende udstyr i undervisningen og de rette kompetencer til lærerne. 

Det er dybt skuffende og helt utilfredsstillende, at der ikke er fremlagt bedre og langt mere massiv finansiering af erhvervsskolerne og erhvervsuddannelserne i regeringens netop fremlagte finanslovsudspil. Det stemmer ganske enkelt ikke overens med regeringens politik og de mange tidligere udsagn om, hvor vigtigt det er for dem at opprioritere erhvervsskolerne økonomisk og sørge for at få sendt langt flere unge i retning af en faglært uddannelse i stedet for en gymnasial og akademisk uddannelse, udtaler Dansk Bilbrancheråds lærlingekonsulent Lucas Thelander Hultgren.

 

Pengene er nødvendige - for branchen, den grønne omstilling og for erhvervslivet

Dansk Bilbrancheråd, de unge lærlinge samt hele det faglærte segment har enstemmigt påpeget gang på gang, at flere ressoucer er en afgørende nødvendighed for at få flere unge mennesker til at tage sig en erhvervsuddannelse.

Men der blev altså ikke afsat ekstra midler i Finansloven til forbedringer og løft af erhvervsuddannelserne, som ellers lovet gentagne gange af regeringen. Flere organisationer inklusiv Dansk Bilbrancheråd undrer sig derfor med rette – hvor er de penge, vi blev lovet til flere faglærte? 

Det eneste vi er stillet i udsigt i finanslovsudspillet er en såkaldt afsatforhandlingsreserve på 200 mio. kr., hvilket er en dråbe i havet. Der skal langt flere penge til, hvis vi for alvor skal tage oprøret fra erhvervsuddannelsernes unge alvorligt og for alvor løfte niveauet. Og vi skal i gang nu, ellers kan regeringen også godt skyde en hvid pil efter den grønne omstilling, for her er manglen på faglærte en kæmpe udfordring, ligesom den jo i øvrigt er for resten af samfundsøkonomien og erhvervslivet generelt, udtaler Dansk Bilbrancheråds lærlingekonsulent Lucas Thelander Hultgren og fortsætter; 

Der bør prioriteres langt større summer af penge og ressourcer mod erhvervsskolerne, hvis vi for alvor skal vende udviklingen og lykkes med at få flere unge mennesker til at vælge at blive mekaniker. Det er en kamp, der med andre ord langt fra er forbi, for dette lille symbolske bidrag og det faktum at erhvervsskolerne fylder så lidt i fremlæggelsen af regeringens udspil viser med al tydelighed, at regeringen desværre ikke har forstået alvoren på trods af deres mange ellers positive udsagn og løfter på området”.

Henvendelse

Har du spørgsmål eller kommentarer, da kontakt Dansk Bilbrancheråds lærlingekonsulent Lucas Thelander Hultgren på tlf. 30200848 eller lth@dbr.dk.