Sygefraværssamtale - Fastholdelsesplan - Mulighedserklæring

Personale - Lov - Sygefraværssamtale - fastholdelsesplan

Kort fortalt:

Alle arbejdsgivere skal holde en sygefraværssamtale med den sygemeldte senest fire uger efter første sygedag, hvor arbejdsgiveren og medarbejderen i fællesskab skal finde frem til løsninger der kan forkorte sygefravær. Arbejdsgiver skal efterfølgende indberette enkelte oplysninger til kommunen. Du kan finde et forslag til brev til indkaldelse til sygefraværssamtale (se boksen nederst på siden).

Arbejdsgivere har ret til få udarbejdet en mulighedserklæringhvis det vurderes som relevant. Formålet med erklæringen er at afdække, hvad medarbejderen kan på trods af sin sygdom. Der er tre parter om at udfylde erklæringen, nemlig arbejdsgiveren, den sygemeldte og lægen.

Endelig kan medarbejdere, der er sygemeldte i mere end otte uger, bede om, at der bliver lagt en plan for, hvordan han eller hun kommer tilbage på arbejde efter sygdom - en såkaldt fastholdelsesplan (se skabelon nederst på siden). Medarbejderen har ikke krav på at få en sådan plan udarbejdet - man kan sm arbejdsgiver afslå anmodningen.

Loven om, at arbejdsgiveren skal holde en sygesamtale med den syge medarbejder inden 4 uger fra 1. sygedag, indeholder også, at der skal udarbejdes en fastholdelsesplan, hvis sygdommen forventes at vare i mere end 8 uger. De tidligere kendte lægeerklæringer er nu splittet op i 2 attester, mulighedserklæring og friattest:

Mulighedserklæringen anvendes primært ved langvarigt sygefravær (som egen læge skal være med til at udfylde efter arbejdsgiver og ansatte har udfyldt deres del), mens friattesten i højere grad anvendes ved kortvarigt sygefravær og i mindre grad ved langvarigt sygefravær. Ved gentagne sygemeldinger og graviditetsbetinget sygefravær anvendes mulighedserklæringen i ca. samme omfang som friattesten.

 

Du kan læse meget mere på Styrelsen for Arbejdsmarked og rekruttering ved at trykke på dette link.

 

Ring til sekretariatet hvis spørgsmål på tlf. 4399 6633.

Filer