Ny lovgivning i 2022 - udvalgte regler

Nu må politiet tjekke motorcyklers tekniske stand og udstødninger ved vejsiden.

Ny købelov, vejsidekontrol af motorcykler og hjelm på ved brug af elløbehjul er blandt de nye love, som trådte i kraft 1. januar 2022. Her ser du et udpluk.

Der trådte flere love i kraft ved nytårsskiftet, og her er et hurtigt overblik over de mest relevante for bilbranchen. (Hvis du vil ned i detaljen for afgiftsområdet, så læs mere her.)

Ny købelov

Den vigtigste lovændring for bilbranchen er indførelsen af en ny købelov. Cirka halvdelen af Dansk Bilbrancheråds medlemmer sælger biler, og derfor er det også en lov, der kommer til at påvirke branchen.

En af de vigtigste regler i den nye købelov der gælder nu, er at formodningsreglen forlænges fra seks til tolv måneder. 

Hvis du vil nørde helt ned i den sidste detalje, så kan du købe denne bog forfattet af juridisk chef og advokat Johanne Berner Hansen.

Motorcykler kan kontrolleres ved vejsiden

Nu kan politiet lave vejsidekontroller af motorcykler for at tjekke, om de er udstyret med en ulovlig udstødning, der larmer mere end tilladt. Desuden hvordan motorcyklens tekniske stand er. 

Hjelm på, når man kører på el-løbehjul, motoriserede skatebords og selvbalancerede køretøjer

Nu er det lovpligtigt, at beskytte hovedet ved brug af små motoriserede køretøjer som for eksempel elløbehjul.

Større fartbøder

Prisen for at køre for stærkt er steget med 20%. Det er for at få folk til at sætte farten ned, at priserne nu skrues op for hastighedsovertrædelser. 

Registreringsafgiften frafaldes for ladestandere

Der ikke skal ikke længere betales registreringsafgift af en ladestander, som købes sammen med et nyt køretøj, og som installeres på en fast adresse. 

Det betyder, at ladestandere fremover ikke skal medregnes ved opgørelsen af et køretøjs afgiftspligtige værdi.  

Andre love

Ud over ovenstående, der relaterer sig til transport på veje, så trådte også andre love i kraft 1. januar, hvoraf her er et udpluk.

Det bliver nemlig dyrere at købe cigaretter, børnepengene skal deles mellem forældrene og så bliver computere også dyrere. 

Henvendelse

Juridisk afdeling; juridisk chef Johanne Berner (22 41 51 03), advokat Jesper Juhlin (22 92 43 99) eller advokat Lars Ellegaard (20 45 16 33).