Ny lovgivning i 2022 - særligt på afgiftsområdet

Se her en gennemgang af nye afgiftsregler, der trådte i kraft 1. januar 2022.

1. januar og 1. juni er traditionelt mærkedage for ny lovgivning, foruden de almindelige årlige satsreguleringer. Således også 1. januar 2022. Nedenfor kan du læse nærmere om lidt blandet nyt på afgiftsområdet med virkning fra overgangen til det nye år.

Ny praksis for værdiansættelse af køretøjer anmeldt til eksport

Motorstyrelsen ændrer praksis i alle afgørelser om værdifastsættelse af et køretøj anmeldt til eksport fra og med den 1. januar 2022. Det betyder, at Motorstyrelsen fra denne dato fastsætter handelsprisen med udgangspunkt i det annoncemateriale, som er tilgængeligt på det tidspunkt, hvor køretøjet er anmeldt til eksport.

Motorstyrelsen har hidtil udsøgt annoncemateriale med udgangspunkt i den dato, hvor køretøjet er udført af Danmark, og ikke med udgangspunkt i datoen, hvor køretøjet er anmeldt til eksport.

I praksis vil der dog i vid udstrækning være tale om samme annoncemateriale, som hvis annoncematerialet blev udsøgt med udgangspunkt i udførselstidspunktet. Dette skyldes, at der i langt de fleste eksportsager udsøges annoncemateriale for en periode, der rækker ud over både anmeldelses- og udførselstidspunktet.

Der forventes et styresignal i foråret 2022, som fastlægger praksis for udsøgning af annoncemateriale til brug for værdifastsættelsen.

Det vil desuden fremgå af styresignalet, i hvilke tilfælde der kan ske genoptagelse af sager, hvor Motorstyrelsen har udsøgt annoncematerialet med udgangspunkt i køretøjets udførselsdato.

Stramning af gældsregler for selvanmeldere og nummerpladeoperatører

De nuværende regler udvides, så virksomheder, der er autoriseret som nummerpladeoperatør eller selvanmelder, ikke må have forfalden gæld til det offentlige - overhovedet. Bestemmelsen gælder også for virksomheder, der søger om at blive autoriseret som nummerpladeoperatør eller selvanmelder.

Hidtil har det kun været en betingelse, at en virksomhed ikke må have gæld til staten. Denne ændring medfører, at en virksomhed, der for eksempel har gæld til en kommune, ikke kan autoriseres eller være autoriseret som nummerpladeoperatør eller selvanmelder.

Køretøjer på forholdsmæssig afgift undtages fra totalskadereglerne.

Genopbygningsreglerne har, blandt andet, til formål at sikre, at der ikke udføres uforholdsmæssigt dyre reparationer på et køretøj for at undgå, at den oprindelige registreringsafgift går tabt.

Fra 1. januar er er køretøjer på forholdsmæssig afgift undtaget. Det skyldes, at der ikke er betalt fuld registreringsafgift for disse køretøjer. For køretøjer på forholdsmæssig afgift vil der alene være betalt registreringsafgift for en begrænset periode. Når denne periode udløber, skal disse køretøjer alligevel afgiftsberigtiges på ny, før de kan registreres i Danmark.

Ændringen medfører, at køretøjer på forholdsmæssig afgift fra og med den 1. januar 2022 undtages fra den særlige procedure, der normalt skal følges for afgiftsberigtigede køretøjer, som skal genopbygges efter færdselsuheld m.v. (totalskadereglerne).

Afgiftspligtig værdi af ladestandere

Registreringsafgiftsloven indeholder i dag ingen særregler om, hvordan værdien af udstyr til opladning af køretøjer (ladestandere) skal behandles i forbindelse med opgørelse af køretøjets afgiftspligtige værdi.

Udgangspunktet har derfor været, at værdien af ladestandere skulle medregnes i den afgiftspligtige værdi, hvis ladestanderen købes sammen med køretøjet.

1. januar trådte en særregel i kraft som sikrer, at der ikke skal betales registreringsafgift af en ladestander, som købes sammen med et køretøj, og som installeres på en fast adresse. Det betyder, at ladestandere fremover ikke skal medregnes ved opgørelsen af et køretøjs afgiftspligtige værdi i sådanne situationer. 

Genberegningsfrist for leasingkøretøjer

Hidtil har registreringsafgiften af nye leasingkøretøjer m.v. skullet genberegnes ved overdragelse af køretøjet og senest 4 måneder efter første registrering. Denne frist ændres til 3 måneder.

Ændringen har virkning for køretøjer, der registreres i Motorregistret fra og med 1. januar 2022.

Genberegningsfristen for leasingkøretøjer er med til at sikre, at leasingkøretøjet ikke afgiftsberigtiges ud fra en værdi, der ligger under den markedsmæssige værdi. Fremrykningen af genberegningsfristen vil reducere den periode, hvor der eventuelt betales en særlig lav afgift af køretøjet.

Særlige partshøringsregler på motorområdet

Pr. 1. januar er den almindelige partshørings ”vendt på hovedet”. I stedet for, som hidtil, at sende et til forslag til afgørelse i partshøring i 14 dage, sender man selve afgørelsen direkte. Afgørelsen skal være ledsaget af de faktiske oplysninger der er lagt til grund for afgørelsen, som der så kan sendes bemærkninger til i 14 efter afgørelsen, i stedet for, som nu, forud for afgørelsen.

Den nye særlige procedure medfører, at borgere og virksomheder har tre muligheder, når Skatteforvaltningen bruger den særlige partshøringsprocedure.

  1.     De kan acceptere Skatteforvaltningens afgørelse, hvorefter køretøjet vil kunne tages i brug, når registreringsafgiften er indbetalt.
  2.     De kan indsende bemærkninger til Skatteforvaltningen med henblik på, at Skatteforvaltningen træffer en ny afgørelse, der eventuelt efterfølgende også vil kunne påklages til klagemyndigheden eller indbringes for domstolene.
  3.  De kan påklage afgørelsen direkte til klagemyndigheden eller indbringe sagen for domstolene uden at afvente den særlige procedure for partshøring.

Ordningen sikrer, at virksomheder og borgere kan undgå unødig ventetid ved sagsbehandlingen, fordi de ikke skal afvente, at den almindelige partshøringsprocedure gennemføres. Det medfører, at køretøjer kan indregistreres og ibrugtages hurtigere, uanset om borgeren eller virksomheden vælger mulighed 1, 2 eller 3 ovenfor.

Er borgeren eller virksomheden enig i afgørelsen, kan vedkommende indbetale registreringsafgiften og tage køretøjet i brug herefter.

Borgere eller virksomheder, der har indsendt bemærkninger eller klaget over en afgørelse (punkt 2 eller 3), kan vælge at indregistrere køretøjet og betale afgiften i afgørelsen, så de kan tage køretøjet i brug.  Ændres afgørelsen efterfølgende, vil registreringsafgiften for køretøjet blive efterreguleret.

Henvendelse

Advokat Jesper Juhlin jsj@dbr.dk eller på telefon 22924399