For få har søgt ind på en erhvervsuddannelse

For få unge søger ind på erhvervsuddannelserne.

Kun bekymrende 20% af ansøgerne til en ungdomsuddannelse har søgt ind på en erhvervsuddannelse. Alt for få både i følge Børne- og Undervisningsministeriet og SMVdanmark.

Vi kan allerede mærke det på værkstederne - manglen på kvalificeret arbejdskraft er tiltagende og flere må sige nej til kunder, da der mangler uddannede mekanikere.

Desværre er det kun 20 % af dem, der søgte ind på en ungdomsuddannelse i 2021, som søgte en erhvervsuddannelse som 1. prioritet. Dermed er der langt til målet om, at 30 % skal starte på en erhvervsuddannelse i 2025. Det oplyser Børne- og Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse. 

Hos SMVdanmark er man enig i, at tallene kalder på handling.

”Allerede i dag har mange virksomheder svært ved at finde kvalificerede lærlinge, og det bliver desværre kun værre i fremtiden. Samlet set vil det koste det danske samfund milliarder i tabte ordrer, hvis ikke vi har de faglærte, vi skal bruge,” siger Kasper Munk Rasmussen, chefkonsulent i SMVdanmark.

I 2008 havde tæt på 38 pct. af den voksne arbejdsstyrke en erhvervsuddannelse. I dag er det godt 33 pct. Det betyder, at vi i dag har 150.000 færre faglærte, end vi ville have haft, hvis vi havde fået bremset faldet, viser en ny analyse fra SMVdanmark.

Grundskolen skal bygge bro til erhvervsuddannelserne

Kasper Munk Rasmussen opfordrer til, at man for alvor får gjort fagene i grundskolen mere virkelighedsnære.

”Det vil blandt andet sige, at det skal være obligatorisk for alle elever at være i erhvervspraktik, ligesom 10. klasse i højere grad bør være placeret på erhvervsskoler. Desuden skal det være klart for eleverne, hvad fagene kan bruges til i praksis, fx ved at matematik kan foregå i samarbejde med en tømrer, der skal bygge et hus,” siger han.

Det er dog også vigtigt at se i øjnene, at gymnasiet for mange unge er det naturlige valg, og de derefter vælger en uddannelse, som man kan bruge til at få et job. Derfor skal studenter informeres om mulighederne for en succesfuld karriere som faglært.

”De unge skal vide, at man sagtens kan starte på en erhvervsuddannelse med en studentereksamen i lommen. Vi skal have rollemodeller ud på gymnasierne, og vi skal have fat i den stigende gruppe af unge, der ender med aldrig at bruge deres studentereksamen til noget og i stedet udgør en ny gruppe af ufaglærte studenter,” fortæller Kasper Munk Rasmussen.

 

Henvendelse

Kontakt kommunikationschef i Dansk Bilbrancheråd, hvis du har kommentarer eller spørgsmål; Majbrit Berthelsen mb@dbr.dk eller på tlf. 40184884.