EUX-lærlinge er en gave til de små værksteder

Indehaver af Johansen Biler, Palle Søderholm har altid lærlinge, og lærlinge med EUX er meget velkomne:

- På det autofaglige er lærlinge med og uden EUX på samme niveau. Men vores EUX-lærling Christian Noach er mere komplet i det, han laver.

Lærlinge med EUX er længe på skole, og det kan være svært for et lille værksted at undvære lærlingen i længere perioder. Det har Palle Søderholm dog en løsning på:

- Små værksteder skal have to EUX’er ad gangen, så er der en lærling på værkstedet hele tiden. Det vil vi gøre fremadrettet.

Så EUX-lærlingene kan godt finde læreplads, også i de små virksomheder.

EUX-lærlingen VIL noget mere

Palle Søderholm oplever Christian Noach som mere videbegærlig. Han har et højere ambitionsniveau og kommer til at få lidt anderledes opgaver, "når han ikke er så grøn længere," som Palle Søderholm udtrykker det.

De anderledes opgaver kommer til, fordi Christian har et højere niveau på skrivefærdigheder, IT- kendskab, tilgang til driften af virksomheden - og i kontakten med værk-stedets kunder.

- Christian er god til at tale med kunderne. Det kan de andre lærlinge også, men Christian gør det med stor selvtillid, fordi han ved, at han kan svare på kundernes spørgsmål, fortæller Palle Søderholm. Og det er i dé små ting, forskellen på lærling med og uden EUX bliver tydelig.

Indehaver Palle Søderholm hos Johansen Biler i Odense er begejstret for EUX-lærlingen Christian Schelle Noach, der udover det autofaglige også har styr på kundepleje.

EUX-lærlingen er topgod

Det mest positive er, at Christian kan så mange ting ud over det autotekniske, som handler om service og omtanke:

- Det er en fornøjelse, at han husker alt på en reparation, at bilen er bakket ind, og at fedtfingre er tørret af – alt er husket.

Det får også Palle Søderholm til at se fremtidsperspektiver for EUX-lærlingene:

- Mange af EUX-lærlingene er skræddersyede til at træde ind direkte som værkfører - det er de klart klædt bedre på til.

I den korte praktik før lærepladsen var der god kemi, og det var startskuddet for Johansen Biler til at prøve en EUX-lærling.

- Vi vælger altid lærlinge ud fra den person, vi møder, og sådan var det også med Christian. Og så måtte vi jo bare prøve EUX, siger Palle Søderholm.

Johansen Biler ansætter typisk lærlinge efter grundforløbet:

- Der kommer løbende unge mennesker og spørger efter en læreplads. De bliver bedt om at kigge ind, når de er ved at være færdige med grundforløbet, og så tager vi en kort praktik, hvor vi ser hinanden an.

Intet problem her

Mange virksomheder er bekymrede for, at EUX-lærlingen læser videre og dermed er tabt for virksomheden som svend. Men dét betyder ikke noget hos Johansen Biler.

- Alle lærlingene kan læse videre, så der er ingen forskel der. Vi kan mærke det højere ambitionsniveau, og læretiden bliver også sjovere, når lærlingen kan noget mere selv, siger Palle Søderholm.

Sådan søger du læreplads

  • Besøg virksomhederne person- ligt, mens du er på grundforløbet
  • Tag imod praktikker, hvor du kan
  • Vis gåpåmod og initiativ – lad din mor blive hjemme
  • Insistér på EUX, hvis det er det, du vil
  • Få skolen til at hjælpe dig med at forklare forskellen på EUX og ikke-EUX

Lærepladser i Syddanmark

  • Christians læreplads er en del Syddansk Erhvervsskoles arbejde i projektet ”EUX – en del af sva-ret”.
  • Projektet er inansieret af EU’s Socialfond og Region Syddanmark
  • Siden 2017 har projektet skafet

4.400 nye praktikpladser, heraf ca. 10 procent EUX-pladser

  • Johansen Biler A/S er en del af Syddansk Erhvervsskoles virksom- hedsnetværk

 

Artiklen er bragt i samarbejde med SMV Danmark

Hvad er EUX?

  • EUX er en erhvervsuddannelse med en række fag på gymnasialt niveau
  • EUX giver adgang til arbejdsmarkedet som faglært og til videregående uddannelser
  • Mange erhvervsuddannelser kan tages med EUX-fagene, fx både uddannelserne til personvognsmekaniker og lastvognsmekaniker

EUX-uddannelsen tager mellem 4 og 5½ år, ahængigt af din uddannelsesvej. Uddannelsen består af to dele:

  • Et grundforløb, som varer 40 uger, hvis du kommer direkte fra folkeskolen
  • Et hovedforløb, som varierer i længde, ahængigt af dit fag

Grundforløbet består af seks gymnasiale fag på C-niveau – dansk, matematik, engelsk, samfundsfag og to fag, der ahænger af din uddannelsesretning. Du lærer at arbejde med motor, teknik og computerstyrede systemer, montering af motor og hjul, bremser og kredsløb – og at få alle dele til at virke. Grundforløbet indeholder også læren om, hvordan diesel- og benzinmotorer er opbygget, værktøjslære og miljøregler.

På hovedforløbet skifter du mellem praktik i en virksomhed og ophold på skolen. På hovedforlø-bet skal du have dansk på A-niveau, matematik, engelsk og fysik på B-niveau, kemi på C-niveau samt teknik- og valgfag på A- eller B-niveau. Andre fag på gymnasialt niveau kan komme til, af-hængigt af dit valg af uddannelse. Du lærer om servicering, eftersyn, fejlinding, udskiftning af til-behør og øvrige komponenter ved hjælp af seneste teknologi. Men også om prisberegning, til-budsgivning og god kundekontakt.