Ny uddannelsesaftale indgået – økonomisk løft af erhvervsuddannelserne

DM i Skills 2022
Dygtige lærlinge - som her til DM i Skills - kræver erhvervsskoler af høj kvalitet med tidssvarende udstyr og kvalificerede undervisere.

Der er netop blevet indgået en ny aftale om en uddannelsesreform imellem regeringen og en række partier i Folketinget, hvoraf det væsentligste for mekanikerbranchen er det markante økonomiske løft af erhvervsuddannelserne.

Den nye uddannelsesaftale rummer konkret en årlig vitaminindsprøjtning til erhvervsuddannelserne på 300 mio. kr. fra 2025, stigende til 400 mio. kr. i 2030 - og det er et skridt i den rigtige retning.

Men kigger man mere grundigt ind i tallene, må man også konstatere, at dette på ingen måde er nok.

Der skal flere midler til, hvis vi skal løfte erhvervsuddannelserne markant og sikre skoler og uddannelser, der ikke blot er attraktive for de unge, men som også har det rigtige udstyr, faciliteter og undervisere.

Der er behov for mange flere midler

Danske Erhvervsskoler og -gymnasier har tidligere beregnet, at der er brug for investeringer i omegnen af 1,7 milliarder kroner på erhvervsuddannelserne for at gøre op med de senere års besparelser, netop fordi vi i årevis har skåret i uddannelsernes økonomi.

Derfor er det stadig ekstremt vigtigt, at regeringen afsætter flere midler i forbindelse med finansloven for næste år. Vi skal i branchen fortsætter med at presse på, så regering og Folketinget forstår, hvor afgørende et økonomisk kvalitetsløft egentlig er, hvilket lærlingeoprøret jo så fint understregede.

Der skal mange ting til for at skabe de rigtige rammer, som får langt flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse. Men økonomien er en af de absolutte grundforudsætninger for, at vi kan lykkes med at overbevise de unge generationer om, at vi har ret, når vi siger, at de skal blive mekanikere og tune deres fremtid!

Henvendelse

Har du spørgsmål eller kommentarer, da kontakt Dansk Bilbrancheråds lærlingekonsulent Lucas Hultgren på lht@dbr.dk