Kritik af Motorstyrelsen og varsling af renteforhøjelse

Rigsrevisionen udtaler kritik af Motorstyrelsens kontrol, i en netop offentliggjort beretning om Motorstyrelsens kontrol af leasingselskaber i perioden 2018-2022. Yderligere forhøjes rentesatsen til beregning af forrentning af restafgift ved forholdsmæssig registreringsafgift fra 2,3 procent til 4,4 procent.

En beretning om kontrollen af leasingselskabers afregning af registreringsafgift fra 2018-2022 er netop blevet offentliggjort af Rigsrevisionen. I beretningen fremsætter Rigsrevisionen kritik af Motorstyrelsens kontrol af leasingområdet, som ikke har været god nok.

I rapporten udtrykker Statsrevisorerne bl.a. kritik af: 

  • mangelfulde tilsyn
  • utilstrækkelig udnyttelse af sanktionsmuligheder
  • omfattende snyd med afgiftsbetalinger, som kan have ført til omfattende provenutab for staten. 

Rigsrevisionen noterer sig, at kun 0,2 procent af alle leasingaftalerne er blevet kontrolleret. Afgifterne der er tilfaldet statskassen er faldet fra 4,8 milliarder kroner i 2018 til 4,5 milliarder kroner i 2022. Dette er selvom der siden 2018 har været en vækst i antallet af leasede køretøjer i Danmark. I 2018 var der ca.125.000 leasingaftaler. I 2022 var dette steget til ca. 150.000 aftaler.

Det anerkendes dog af Rigsrevisionen, at Motorstyrelsens seneste års øgede prioritering og opkvalificering af kontrollen på leasingområdet.

Rigsrevisionens samlede beretning kan læses her: Beretning om Skatteministeriets kontrol på leasingområdet

Motorstyrelsen anerkender, at kontrollen ikke har været god nok

Motorstyrelsen ligger sig fladt ned. Motorstyrelsens direktør, Jørgen Rasmussen har bl.a. udtalt:

Vores kontrol på området har ganske simpelt ikke været god nok. Derfor tager vi kritikken til efterretning. Vi skal blive bedre til at sikre, at leasingselskaber betaler den korrekte registreringsafgift. Derfor vil vi sætte stærkt ind over for de selskaber, der forsøger at omgå reglerne, og se på yderligere tiltag for at forhindre snyd.

Renten på forholdsmæssig registreringsafgift forhøjes

Fra 1. juli 2023 ændres rentesatsen for det tillæg af forrentning, som bliver beregnet af restafgiften i forbindelse med betaling af forholdsmæssig registreringsafgift efter registreringsafgiftslovens § 3b, stk. 3.

Rentesatsen forhøjes fra 2,3 procent til 4,4 procent.

Motorstyrelsen vil i denne forbindelse offentliggøre nye beregningsskemaer med gældende satser til brug for beregning af forholdsmæssig registreringsafgift.

Rentesatsen reguleres halvårligt, hvorfor næste regulering sker 1. januar 2024.

Henvendelse

Har du spørgsmål om Motorkontaktudvalget eller kommentarer så kontakt Dansk Bilbrancheråds repræsentant i Motorkontaktudvalget, Rasmus Hjelmer Hansen på tlf. 22924399.