Husk at varsle ferie til afholdelse - bl.a. hvis du holder lukket mellem jul og nytår

Du skal huske at varsle ferie til afholdelse, hvis du holder lukket mellem jul og nytår eller hvis du ikke ønsker, at din medarbejder skal overføre 1 uges ferie fra det gamle til det nye ferieår.

 

Se dine muligheder nedenfor.

Hvis du holder lukket mellem jul og nytår

Hvis du holder lukket mellem jul og nytår, skal du varsle ferie til afholdelse senest den 24. november 2023.

Hvis du vil undgå overførsel af 1 uges ferie

Hvis du vil undgå, at du skal overføre 1 uge af medarbejderens ferie, skal du varsle ferien med 1 måneds varsel. Nu, er et godt tidspunkt at finde ud af, hvor mange feriedage din medarbejder har til gode og om der eventuelt skal varsles restferie til afholdelse inden den 31. december 2023. 

Hvis du har timelønnede arbejdere

Timelønnede arbejdere, skal holde ferie uden almindelig løn, og skal selv hæve feriepengene hos FerieKonto.

Hvis medarbejderen allerede har hævet alle feriepengene og der derfor ikke nok feriepenge til at holde 3 feriedage mellem jul og nytår, så skal de holde ferie uden løn og uden feriepenge. 

Har I overenskomst eller følger overenskomsten, så har medarbejderen også en fritvalgskonto/opsparing og feriefridage (6. ferieuge) som de eventuelt kan bruge, hvis de ikke har flere feriepenge hos FerieKonto. 

Hvis du har medarbejdere, der får løn under ferie - typisk funktionærer

Funktionærer - fx værkfører, kontormedarbejder, salgsassistent - skal holde ferie med almindelig løn.

De skal bruge (rest)feriedage, som blev optjent i ferieåret 2022/2023 (1. september 2022 - 1. september 2023). Har medarbejderen feriedage til gode fra dette gamle ferieår, så skal feriedagene fra det gamle ferieår, bruges først - dvs. før ny ferie - og skal være afviklet senest den 31. december 2023. 

Har medarbejderen ikke mere ferie til gode fra det gamle ferieår 2022/2023, så skal de bruge af den nye ferie, som de optjener løbende hver måned i indeværende ferieår 2023/2024 (1. september 2023 - 1. september 2024). Har medarbejderen ikke nok af de nye feriedage, så kan de bruge deres feriefridage (6. ferieuge), hvis de vel at mærke får den 6. ferieuge.  

Hvis du har medarbejdere, der ikke når at holde deres gamle feriedage inden den 31. december 2023

En medarbejder kan kun få overført 1 uges gammel ferie fra ferieåret 2022/2023 til det nye ferieår 2023/2024. Har medarbejderen fx 2 ugers ferie til gode ved årets udgang, så mister medarbejderen den ene uges ferie, fordi der kun kan overføres 1 uges ferie.

Du vil modtage et brev fra Arbejdsmarkedets Feriefond, der beder dig om at oplyse, hvor mange feriedage dine medarbejdere mister og som ikke kan overføres. Værdien af de mistede feriedage skal du indbetale til Arbejdsmarkedets Feriefond. 

Medarbejdere, der har været på barsel eller har været langtidssygemeldt i det gamle ferieår 2022/2023

Medarbejdere, der har været på barsel eller har været langtidssygemeldt i løbet af ferieåret 2022/2023 og dermed har været forhindret i at holde ferie, har opsparet en masse ferie, som de måske ikke har nået at holde.

Denne tilgodehavende ferie - det kan være helt op til 5 ugers ferie - skal overføres til indeværende ferieår 2023/2024, ved årskiftet den 31. december 2023. Medarbejderen kan også bede om at få udbetalt 1 uges ferie og resten overført.

Feriefridage (6. ferieuge)

Feriefridage kan varsles til afholdelse med 1 måneds varsel. Hvis ikke de varsles til afholdelse, så kan medarbejderen enten få dem udbetalt eller overført. 

Spørgsmål og rådgivning

Har du spørgsmål eller brug for rådgivning, kan du kontakte Dansk Bilbrancheråds personalejuridiske hotline – Mille Vollmer tlf. 30 14 52 06 eller mv@dbr.dk.