Bilforhandlernyt - marts 2022

Månedsrapport for brugtbilmarkedet. Marts måned satte flere bemærkelsesværdige rekorder. 

Prisstigninger, omsætningen og udbuddet af brugte biler. Der er nok emner at tage fat på for marts, der satte rekord flere steder.

Prisstigninger

Priserne på brugte biler steget med 3,3 procentpoint i vores prisindeks i marts måned.

Det er den højeste stigning nogensinde.

Det er alle drivlinier, der bidrager til stigningen, men især de nyere biler i almindelighed og de nyere elbiler i særdeleshed stiger i pris. De er steget 4,2% i pris.  Der ingen forventninger til, at prisstigninger mindskes i de kommende måneder.

Omsætningen

Totalomsætningen for Q1 2022 sammenlignet med Q1 2021 er i par, men sammenligner man marts måned '21 med med '22, så faldt omsætningen med godt ti procent.

Det gælder dog ikke omsætningen af brugte elbiler, der alene steg med 74% sammenlignet med februar i år. Det er heller ikke set før, at en drivlinie er steget så meget i omsætning. Udviklingen understreges af, at der blev importeret tæt på 800 stk. brugte Tesla Model 3 i marts, tæt på en fordobling sammenlignet med februar måned. 

Det er nu godt et år siden, at forandringerne på brugtbilmarkedet tog fart. Priserne på brugte biler faldt frem til marts 2021, og omsætningen tog for alvor fart for ét år siden med mere end 58.000 transaktioner alene i marts 2021, og udviklingen er fortsat lige siden. Samlet satte antallet af transaktioner på brugtbilmarkedet rekord i 2021.

Fald i antallet af udbudte biler i hele Europa

Det høje niveau for omsætningen af brugte biler i Danmark ligner situationen på det europæiske brugtbilmarked. Sammenligner vi de ledende bilportaleres udbud i marts måned 2021 med det nuværende udbud, så er udbuddet reduceret med 12 og 25 procent. Største fald er på det tyske marked, hvor de to ledende portaler er faldet med 25%.

På det franske marked er de to ledende portaler faldet med 18%, de store italienske portaler med 17%. I Sverige er udbuddet reduceret med 19%. Det interessante er desuden, at portalernes udbud overordnet er stagneret de seneste to måneder med udbudsudsving på -1,4% til +1,2%.

Konklusionen er, at markedssituationen er den samme i hele Europa, når det handler om udbud.

Udbudte elbiler er dog - ikke overraskende - steget

Når det handler om elbiler, så det ikke overraskende, at udbuddet stiger generelt. I Tyskland er det steget med 420% på ét år, i Frankrig 560% og i Italien med hele 630%. For alle de internationale markeder gælder det, at stigningerne er sket med baggrund i et meget lavt udbud af elbiler i starten af 2021.