Amerikanske myndigheder vil have 67 mio. airbags tilbagekaldt

The National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) har meddelt ARC Automotive, en stor producent af bilkomponenter, at de skal tilbagekalde 67 mio. oppustningsdele til airbags. ARC Automotive er dog ikke enige. Det oplyser det amerikanske nyhedsmedie CNN.

Tilbagekaldelsen sker på baggrund af en defekt komponent i airbagsene, som ifølge NHTSA har været skyld i mindst ni ulykker med betydelige kvæstelser og dødsfald til følge. Episoderne har fundet sted siden 2009, og syv af de ni tilfælde har fundet sted i USA.

Men selv er den Knoxville-baserede leverandør ARC Automotive altså imod ideen om at tilbagekalde de defekte airbags, da de ikke mener, at NHTSA har brugt valide tekniske og ingeniørfaglige undersøgelser for at komme frem til konklusionen om tilbagekaldelsen. ARC Automotive mener fejlene på airbagsne er isolerede og uden sammenhængende årsag. 

Airbags fra andre producenter er kaldt tilbage

Millioner af airbags fra den japanske airbagproducent Takata er allerede under tilbagekaldelse i USA, hvilket har resulteret i den største bilrelaterede tilbagekaldelse i USA´s historie. 

Takata-airbagsene har kostet mindst 18 dødsfald og efterladt mere end 400 bilister med alvorlige skader. Heriblandt har én bilist mistet synet som følge af et sammenstød med en defekt airbag fra Takata. 

Mindst 12 airbagproducenter benytter på nuværende tidspunkt den defekte oppustningsdel fra ARC Automotive. Hvilke producenter oplyser NHTSA ikke.

De 67 mio. airbags, som NHTSA vil have tilbagekaldt, blev alle produceret i en 18-årig periode frem mod 2018, hvorefter ARC skulle have forbedret den defekte del. 

Snart vil flere airbags fra en anden producent formodentligt blive tilbagetrukket. 

Artiklen nævner intet om airbags på de europæiske markeder, eller om ARC rent faktisk vil følge eller er forpligtet til at følge opfordringen til tilbagekaldelse af airbagsne. Ej heller om Takata har brugt dele fra ARC eller om deres tilbagetrækning skyldes andre defekte dele.

Henvendelse

Kontakt kommunikationschef i Dansk Bilbrancheråd Majbrit Berthelsen, hvis du har kommentarer på mb@dbr.dk eller tlf. 40184884.