Myndighederne er nu klar med de nye krav til areal, skiltning med videre, efter den delvise genåbning af landet. Den fulde liste kan ses KLIK HER og nedenfor gengiver vi de vigtigste.
1. Arealkrav og indretning
Der gælder følgende arealkrav for alle butikker, som offentligheden har adgang til.
Indretning:
2. Mundbind og vesir
Både kunder og personale skal bære mundbind eller visir. Det er ikke nok at bruge anden beklædning som fx et halstørklæde til at dække næse og mund.
Gældende for ansatte:
Personalet behøver ikke mundbind, hvis de arbejder bag plexiglas, anden afskærmning eller lokaler, hvor kunderne ikke har adgang, eller uden for åbningstid i øvrigt.
Du skal som arbejdsgiver sørge for mundbind og/eller visir til dine ansatte. Hvis en ansat som led i sit arbejde skal bære mundbind, skal du som arbejdsgiver stille det til rådighed og betale udgifterne.
Hvis en ansat nægter at bære mundbind, hvor du som arbejdsgiver retmæssigt har bedt om det, vil den ansatte efter omstændighederne kunne mødes med ansættelsesretlige sanktioner.
Gældende for kunder:
Det er din virksomheds ansvar at sikre sig, at kunder eller gæster bærer mundbind eller visir, når de bevæger sig rundt i dine lokaler. Det er også dit ansvar at afvise kunder og gæster, der nægter at bære mundbind. Hvis en person ikke forlader stedet, kan politiet i sidste ende tilkaldes.
Der gælder dog undtagelser for følgende:
En undtagelse fra at bruge mundbind betyder ikke, at kunden også er undtaget fra at bruge visir. Hvis mundbind ikke kan bruges, så skal visir bruges og omvendt. Man er derfor kun undtaget fra kravet, hvis man hverken kan bære mundbind eller visir.
Krav om mundbind gælder til og med den 5. april 2021.
3. Skiltning:
Der gælder flere krav til skiltning i din butik:
Hvis din butik er over 2.000 kvadratmeter, skal du også skilte med størrelsen på dine lokaler samt tydeligt afmærke eller instruere i, at kunder skal bevæge sig i samme retning eller holde til højre.
Find infografikker og plakater fra Sundhedsstyrelsen på coronasmitte.dk
4. Sygdom og løn:
I tilfælde af at en ansat er smittet, bør du som arbejdsgiver sikre, at der ligger et dokument klar med instruktioner for håndtering af ansatte med symptomer på coronavirus/covid-19.
Når en ansat er testet positiv, er det vigtigt, at:
Hvis en ansat oplever symptomer, anbefaler sundhedsmyndighederne, at vedkommende bliver i eget hjem og minimerer social kontakt med personer uden for husstanden, indtil den ansatte er uden symptomer og ikke smitter andre.
Løn under isolation/karantæne:
Hvis du som arbejdsgiver beder en ansat om ikke at møde på arbejde, men isolere sig hjemme, så er det en hjemsendelse, der er foretaget af dig som arbejdsgiver, og der skal betales fuld løn til den ansatte.
Hvis det i stedet er sundhedsmyndighederne, der aftaler med eller pålægger den ansatte at isolere sig eller gå i karantæne, og det derved forhindrer vedkommende i at udføre sit arbejde, anses den ansatte for at være syg. I det tilfælde har den ansatte ret til den ydelse, som vedkommende ville have ved sygdom, fx fuld løn eller sygedagpenge.
For yderligere kontakt Jesper Juhlin på telefon 22 92 43 99 eller e-mail jsj@dbr.dk