Regeringen og Folketingets partier har aftalt at sænke omsætningskravet i hjælpepakken til de små selvstændige fra 15.000 kr. til 10.000 kr. Det giver adgang til indtægtskompensation for flere.
SMVdanmark sendte i sidste uge et brev til finansminister Nicolai Wammen med ni udfordringer og indsatsområder i forhold til de vedtagne hjælpepakker til landets små og mellemstore virksomheder, SMV'er.
Falder udenfor hjælpepakkerne
Udfordringen for SMV'erne - særligt den tredjedel af virksomhederne, der har en indtægt på eller under kontanthjælpsniveau - er, at en stor del stadig falder udenfor hjælpepakkernes rækkevidde.
- Gruppen er virkelig udsat og var i vid udstrækning ekskluderet fra hjælpepakken til SMV’erne, som vi fik i sidste uge. Nu har regeringen og Folketingets partier lyttet og inkluderet en større gruppe af de helt små selvstændige. Det er vi utroligt glade for, siger Jakob Brandt, der er vicedirektør i SMVdanmark, hovederhvervsorganisationen for landets små og mellemstore virksomheder.
De små virksomheder falder igennem
SMVdanmark er i det hele taget glad for, at regeringen og de politiske partier på Christiansborg lytter til organisationen, når den siger, at der er udfordringer i de nuværende pakker.
- Vi kom i sidste uge med en liste over udfordringer i de eksisterende hjælpepakker til erhvervslivet, hvor de små virksomheder og soloselvstændige falder igennem. Med dagens aftale kan vi sige 'tjek' ved dette punkt. Dermed er vi kommet et lille skridt længere ned ad den vej, der kan blive redningen for de helt små, men vi håber, at der fortsat lyttes, for vi mangler stadig et stykke, siger Jakob Brandt.
SMVdanmark havde dog gerne set, at alle der betragtes som erhvervsdrivende og betaler moms var omfattet, men med fredagens aftale fokuserer Jakob Brandt nu på de otte tilbageværende udfordringer, som SMVdanmark umiddelbart har identificeret.
De otte punkter er:
1. Sæt grænserne for lønkompensation op, så det koster virksomhederne mindre at sende medarbejdere hjem.
2. Lad virksomhederne få lønkompensation fra første hjemsendte medarbejder, hvis man har mistet over 30 pct. omsætning.
3. Virksomheder med op til 50 ansatte – mod 10 ansatte i dag – skal kunne få personlig kompensation på 23.000 kr. ved tabt omsætning.
4. SKAT skal sende seneste moms- og skattebetaling tilbage til de små og mellemstore virksomheder som et lån. Renten på gæld til SKAT skal midlertidigt være 0 pct.
5. Virksomheder med sæsonomsætning skal have dækket tab, der varer udover tre måneder.
6. Virksomheder med forsinket tab (fordi de producerer på ordre) skal også have dækket tab udover 3 måneder.
7. Medarbejdernes 3 uger optjente feriepenge skal frigives for arbejdsgivere, der ønsker at gøre brug af muligheden.
8. Statens Trade Council skal også dække omkostninger, hvis virksomheders eksportfremstød må aflyses.
Hvis der er politisk vilje...
Fælles for alle forslagene er, at det er små justeringer, der hurtigt kan gennemføres, hvis der er politisk vilje. Det kræver ikke store trepartsaftaler, og mens mange af forslagene måske ikke fylder meget på papiret, så er det forskellen på knald eller fald for mange små erhvervsdrivende.
Har du spørgsmål?
Har du i øvrigt spørgsmål relateret til coronaepidemien så kontakt en af Dansk Bilbrancheråds advokater:
Jesper Juhlin, advokat, tlf.: 22 92 43 99 eller mail jsj@dbr.dk
Lars Ellegaard, advokat, tlf.: 20 45 16 33 eller mail lej@dbr.dk
Johanne Berner, juridisk chef, 88 77 22 64 eller mail jbh@dbr.dk