18.000 selvstændige råber på akut hjælp

Regeringen og arbejdsmarkedets parter blev søndag enige om en økonomisk hjælpepakke for at redde danske arbejdspladser. Men pakken kritiseres fra mange sider for ikke at hjælpe selvstændige og ejere af små virksomheder.

Der er nærmere tale om timer end om dage, hvis regeringen skal komme landets mindre, selvstændige firmaejere i møde med økonomisk hjælp.

Sådan lyder budskabet fra SMVdanmark, der som brancheorganisation repræsenterer mere end 18.000 selvstændige.
- De er i den grad ramt. Den lille frisør har ingen kunder, siger organisationens vicedirektør, Jakob Brandt.

- Og det gælder også i høj grad det lille værksted, kan vi så tilføje, siger Erik S. Rasmussen, direktør for Dansk Bilbrancheråd, der repræsenterer cirka 2000 små og mellemstore værksteder og andre bilvirksomheder.

SMVdanmark foreslår blandt andet:

  • En dagpengelignende ydelse på 23.000 kroner.
  • Skattevæsnet bør tilbagebetale den sidste momsbetaling til virksomhederne.
  • Adgang til billige lån.
  • Det offentlige har i dag en betalingsfrist på 30 dage, den bør nedsættes til syv dage.
  • Tre ugers indefrosset ferie frigives til afvikling med det samme.
  • Staten bør give garanti for, at der ikke indføres nye skatter og afgifter rettet mod enkeltmandsvirksomheder i 2020.
    Kilde: SMVdanmark

Mangler akut hjælpepakke

Regeringen og arbejdsmarkedets parter blev søndag enige om en økonomisk hjælpepakke for at redde danske arbejdspladser.
Privatansatte lønmodtagere, som har en fyreseddel hængende over hovedet på grund af coronakrisen, vil få dækket 75 procent af lønnen af staten.

Men pakken hjælper ikke de såkaldte ejerledere, som både ejer og driver deres egen forretning og derfor ikke kan få hjælp ligesom de ansatte.
- Det hjælper alle vores ansatte i de små virksomheder. Men vi står stadig tilbage med tusindvis af selvstændige, som ikke kan bruge den, siger Jakob Brandt.

23.000 kroner til firmaejere

Konkret foreslår SMVdanmark en hjælpepakke, hvor firmaejere kan få en dagpengelignende ydelse på 23.000 kroner om måneden.

Samtidig ønsker SMVdanmark, at skattevæsnet tilbagebetaler den sidste momsbetaling til virksomhederne, som virksomhederne har betalt til staten, så ejerne har en buffer på den korte bane.

Men også på den lange bane skal små og mellemstore virksomheder have adgang til billige lån i landets banker.Torsdag valgte regeringen at frigive den såkaldte kontracykliske kapitalbuffer. Bufferen med det svære navn er en form for økonomisk stødpude. Den kontracykliske kapitalbuffer kom til verden i 2008 i halen på den verdensomspændende finanskrise.

Brev til Finansministeren

Men frigivelsen af bufferen hjælper ikke konkurstruede virksomheder, fordi de ikke er kreditværdige. I stedet bør den danske stat kigge mod nabolandet Sverige, lyder det i et brev fra SMVdanmark til Finansminister Nicolai Wammen (S).

- Den svenske nationalbank stiller en låneramme på 500 milliarder svenske kroner for især små og mellemstore virksomheder. Lånene formidles igennem pengeinstitutterne til 0 procent i rente i to år, skriver organisationen i sit brev til ministeren.