Den skattefusk-anklagede tidligere topchef i Nissan Carlos Ghosn er flygtet fra Tokyo til Libanon. Hvordan Ghosn har båret sig ad med at flygte fra sin vel-overvågede husarrest er lidt af et mysterium. Ifølge den tidligere bilchefs advokater var hans libanesiske, franske og brasilianske pas alle i deres besiddelse.
Embedsfolk fra Libanon siger ifølge Reuters, at Ghosn kom lovligt ind i landet på et fransk pas.
Carlos Ghosn er anklaget for skattesvindel i Japan, men er løsladt mod kaution og afventer sin retssag. Her blev han også forbudt at forlade Japan. Men i en pressemeddelelse siger han, at han er i Libanon, da han ikke vil være gidsel i et korrupt japansk retssystem. I Japan ender mere end 99 % af alle sigtede med at blive kendt skyldige og få en dom.
- Jeg er ikke flygtet fra retfærdighed, men fra uret og politisk hetz. I Japan er skyld formodet på forhånd, og basale menneskerettigheder benægtest én, siger Carlos Ghosn ifølge nyhedsbureauet Reuters.
Ifølge blandt andre The Wall Street Journal vil Carlos Ghosn holde et pressemøde i Libanons hovedstad Beirut onsdag den 8. januar. Ghosn, der er brasilianskfødt franskmand med libanesiske aner, er til dels vokset op i Libanon, hvor hans forældre er født. Han har et hus i landet og et stort netværk. Den nu forhenværende bilkonge blev anholdt i lufthavnen i Tokyo den 19. november 2018.
Ghosn har benægtet alle anklager og hævder, at de japanske myndigheder har opdigtet sigtelserne mod ham for at afværge en tættere sammenlægning af Nissan og alliancepartneren Renault. Han var topchef i begge selskaber.
Carlos Ghosn er født ind i en familie med libanesiske rødder i Brasilien 9. marts 1954. Har fransk, libanesisk og brasiliansk statsborgerskab. Han blev uddannet som ingeniør i Paris i 1970'erne.
Indledte sin karriere hos dækproducenten Michelin. Gik over til Renault i 1996. Fik ansvaret for at redde selskabets Sydamerika-division. Operationen førte til hans tilnavn "Le Cost Killer" som følge af aggressive nedskæringer.
Renault købte i 1999 næsten 40 procent af aktierne i det japanske Nissan, som i flere år havde haft underskud. Ghosn forbedrede resultaterne og var Nissans administrerende direktør fra 2001 til april 2017.
Han har haft central betydning for opbygningen af alliancen mellem Renault, Nissan og senere Mitsubishi - et samarbejde baseret på blandt andet ejerskaber på tværs og fælles udvikling af teknologi. Alliancen solgte i 2017 10,6 millioner biler.
Mange har anset Ghosn for at være en af de mest succesfulde internationale topchefer. Han var i 2001 på toppen af Time Magazines liste over verdens mest indflydelsesrige erhvervsledere.
Ghosn blev i november 2018 anholdt på en flyveplads i Tokyo og sigtet for at have svindlet skattevæsnet og have misbrugt Nissans midler. Han blev afsat få dage senere.
Gik selv af som administrerende direktør i Renault i januar 2019.
Efter at være løsladt mod kaution blev Ghosn, som nægter alle anklagerne mod ham, anholdt igen i Tokyo i april. Han blev igen løsladt mod kaution.
Ghosn ejer en ejendom i Beirut. Ifølge japanske medier har han - eller han har haft - private residenser i Tokyo, Paris, Rio de Janeiro, Amsterdam, Beirut og New York.
Kilder: BBC, Reuters, Ritzau