Med de nye dagpengeregler kommer der et nyt indkomstkrav til, hvornår man får ret til dagpenge. Til gengæld tæller al indkomst med, dvs. både A- og B-indkomst, hvoraf der skal betales arbejdsmarkedsbidrag, samt overskud fra selvstændig virksomhed. På den måde kan man både bruge overskuddet fra virksomheden, lønmodtagerjob og honorar fra foredrag til at optjene dagpengeret.
De nye dagpengeregler er en udmøntning af den politiske aftale om et dagpengesystem for fremtidens arbejdsmarked. En del af aftalen sigter mod, at selvstændige honorarmodtagere, freelancere og personer med kombinerede indkomster i videst muligt omfang skal omfattes af dagpengesystemet efter samme princip.
Hidtil har der været en mindstesats for selvstændiges dagpenge, men den bliver nu fjernet. Det er beklageligt, fordi man risikerer at modtage et meget lavt beløb i dagpenge, eksempelvis når satsen beregnes på baggrund af virksomhedens resultat.
- Vi finder det beklageligt, at mindstesatsen for dagpenge fjernes. Det kan potentielt få store konsekvenser for eksempelvis den selvstændige erhvervsdrivende, der efter et par år med underskud må lukke sin virksomhed og derefter melder sig ledig, siger Lars Magnus Christensen, cheføkonom i SMVdanmark.
De nye regler har betydning for personer, der melder sig ledig fra den 1. oktober 2018 eller senere.
Mindstesatsen er ikke fjernet fra den frivillige sygedagpengeforsikring, der kan tegnes af selvstændige i personligt ejede virksomheder samt af medarbejdende ægtefæller med overført indkomst.
Læs mere om de nye dagpengeregler i vejledningen fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.