Læs Jakob Brandts, adm. direktør i SMVdanmark, kommentar til problematikken omkring ungarbejdere på værkstederne og i produktionsvirksomhederne.
Hvor mange unge kan få lov til at skifte en pære på et autoværksted?
Det er ikke starten på en sjov vittighed. Det er et spørgsmål fra virkeligheden – og svaret fra myndighederne har som hovedregel været ”nul”. Mange af vores medlemmer har nemlig desværre oplevet, at det nærmest er umuligt at ansætte ungarbejdere, hvis man driver fx et værksted eller en produktionsvirksomhed.
Hos SMVdanmark har vi set mange eksempler, som vi har sørget for, er kommet frem i lyset. Lones kapsav blev grunden til, at hun ikke længere kunne ansætte unge medarbejdere. Bjarne måtte tage det absurde valg mellem sin softicemaskine eller sine seks ungarbejdere. Og Henrik har helt opgivet at ansætte unge på sit værksted. Vi har også set eksempler, at virksomheder må opgive at have fritidsjobbere efter 25 år.
Derfor er jeg rigtig glad for, at regeringen har arbejdet målrettet med at få lempet reglerne. Først med et politisk udspil i juni. Herefter en bred politisk aftale i september. Og nu senest med en bekendtgørelse fra Arbejdstilsynet, der fra 1. januar 2025 fjerner en del af de barrierer, der er for at ansætte de unge, så de fremover må betjene softice-maskiner og små skruemaskiner.
Det er meget positivt, at der politisk er blevet lyttet til SMV’ernes nødråb om, at vi i dag må afvise rigtig mange unge, der gerne vil have et fritidsjob. Det skal de relevante politikere have stor tak for.
Vi kommer nemlig fra en situation, hvor det virker som om, at de nuværende regler mest af alt er skræddersyet til at skabe udfordringer for arbejdsgivere og pakke de unge helt unødigt ind i vat.
Her så jeg hellere, at vi giver de unge lov til at prøve kræfter med virkeligheden, selvfølgelig på sikre vilkår. Ved at rydde op i reglerne, så vil der også blive frigjort ressourcer til, at både Arbejdstilsynet og virksomhederne kan fokusere på sikkerheden omkring de ting, der er farligere end en softicemaskine.
Jeg er dog ikke sikker på, at vi er helt i mål. God begyndt – men kun halvt fuldendt.
I dag er unge under 16 især ansat inden for tre områder: detailhandel, som transportbude og i restaurationsbranchen. Men der er meget få unge ansat i vores produktionsvirksomheder og på vores værksteder. Vi har på den gode side af 6.000 bilværksteder i Danmark, men vi har kun godt 500 unge under 16 år ansat.
Så hvis de her regler for alvor skal batte, så skal vi have åbnet reglerne op for, at de unge også kan arbejde som fejedrenge på bilværkstederne, som for mange forhåbentlig kan blive første skridt på vejen til en læreplads som fx mekaniker-lærling.
Så det er SMVdanmarks fokus i den kommende tid. Vi følger reglerne tæt og kæmper for, at flere unge kan få det fritidsjob de gerne vil have i f.eks. autobranchen. Job, der både giver lommepenge og vigtig livserfaring.
Det kan vi kun gøre, fordi I råber op, deler jeres historier og giver os muligheden for at kæmpe jeres sag. Sammen står vi stærkere.