Kollegers grove og sjofle omgangstone på arbejdspladsen var chikane

En håndværkervirksomhed måtte betale en godtgørelse på 25.000 kr. til en lærling, der var blevet udsat for seksuel chikane

Du har som arbejdsgiver pligt til at stille et chikanefrit arbejdsmiljø til rådighed på arbejdspladsen - men det var ikke sket i en sag hos en håndværkervirksomhed, og derfor blev virksomheden dømt til at betale en godtgørelse til en lærling.

Reglerne er skærpet

Den 1. april 2023 blev reglerne i ligebehandlingsloven og arbejdsmiljøloven skærpet i forhold til seksuel chikane. Det har hele tiden været forbudt at chikanere andre på arbejdspladsen verbalt eller fysisk. Men pligten til at forebygge sager – og effektivt at håndtere opståede sager på arbejdspladsen er blevet skærpet.  

I den aktuelle sag, havde en håndværkervirksomhed ikke stillet et chikanefrit miljø til rådighed, og det endte med at indehaveren skulle betale en godtgørelse på 25.000 kr. for seksuel chikane og 40.000 kr. for mistet uddannelsesgode, idet uddannelsesaftalen blev ophævet gensidigt.

Sagens konkrete omstændigheder

I sagen, forklarede den kvindelige lærling, at hun havde været udsat for verbal chikane, herunder seksuel chikane, af flere mandlige kolleger. Hun havde oplevet at blive tiltalt på en truende, nedværdigende og ydmygende måde og blev vidende om, at hendes kønsdele var blevet tegnet på et stykke papir og efterfølgende uploadet i en Messenger-gruppe, som både ansatte og indehaveren var medlem af. Lærlingen blev sygemeldt og henvist til psykolog, der konstaterede, at hun led af depression, angst og stress som en følgevirkning af chikanen på arbejdspladsen.

Indehaveren og en række medarbejdere bekræftede, at der generelt var en meget uformel, og til tider grov og sjofel tone mellem medarbejderne, men at der ikke var onde hensigter eller hensigter om at overskride nogens grænser forbundet hermed. 

Da indehaveren ikke havde gjort noget eller nok for at stoppe chikanen, havde indehaveren dermed forsømt sin forpligtelse til at stille et chikanefrit miljø til rådighed - og konsekvensen blev, at indehaveren skulle betale godtgørelse på 25.000 til lærlingen for seksuel chikane og forskelsbehandling pga. køn.

Hvornår er det seksuel chikane (sexchikane)?

Der foreligger sexchikane, når der udvises enhver form for uønsket verbal, nonverbal eller fysisk adfærd med seksuelle undertoner med det formål eller den virkning at krænke en persons værdighed, navnlig ved at skabe et truende, fjendtligt, nedværdigende, ydmygende eller ubehageligt klima.

Mange arbejdspladser er domineret af mænd, og der hænger stadig gammeldags kalendere med nøgne kvinder. Er det chikane? Det kan opfattes nedværdigende i forskellige grader af kvindelige ansatte. Og det gavner helt sikkert ikke arbejdsmiljøet, hvis man gerne vil have kvindelige lærlinge eller ansatte. Alene af den grund bør arbejdsgivere fjerne disse kalendere. 

Hvad skal du være opmærksom på?

Du har ansvar for og en pligt til at stille et chikanefrit arbejdsmiljø til rådighed i forbindelse med udførelsen af arbejdet, og hvis du ikke overholder din forpligtelse, kan du risikere at skulle betale en godtgørelse til medarbejderen. Der kan også søges erstatning hos den person, der har begået chikanen.

Du har pligt til at forebygge, og du har også pligt til at lave en plan for, hvordan du vil håndtere en eventuel sag om chikane. Det vigtigste er, at du gør noget for at stoppe det, hvis du bliver vidende om, at der foregår chikane, mobning eller sexchikane på arbejdspladsen.

Vær opmærksom på, at det ingen betydning har, hvorvidt hensigten med handlingerne har været et udtryk for ubetænksomhed eller et positivt ønske om at chikanere. Det er altså den eller de udsattes egen oplevelse af de krænkende handlinger, der er afgørende. Både aktive handlinger og undladelser kan være krænkende handlinger, herunder chikane, mobning og sexchikane.

Spørgsmål og rådgivning

Har du spørgsmål eller brug for rådgivning, kan du kontakte Dansk Bilbrancheråds personalejuridiske hotline – Mille Vollmer tlf. 30 14 52 06 eller mv@dbr.dk.