Må man køre bil, hvis man er for træt? "Nej" siger Højesteret i ny afgørelse.
Det samme havde by- og landsret sagt i de forudgående instanser, og pågældende mand i sagen fik en ubetinget frakendelse af sit kørekort.
Træthed sidestilles dermed med enhver anden påvirkning, der gør det uforsvarligt at køre bil - og det er vigtigt at være opmærksom på, når man sætter sig bag rattet.
Enhver påvirkning - uanset om den består i alkohol, stoffer, medicin eller oprørt sindsstemning (fx at man er meget vred eller ked af det) - kan påvirke kørslen, og kan derfor fremkalde farlige situationer for sig selv og for andre i trafikken.
I den konkrete sag var der tale om en mand, der havde været på natarbejde, og skulle hjem tidligt om morgenen. Det var lyst og vejen var helt lige. Han havde zig-zagget over vejen til og fra modsatte vejbane over en længere strækning. Han endte med at køre ud i rabatten, igennem et hegn og standsede i et skovområde.
Han var blevet ikendt en bøde og en ubetinget frakendelse af kørekortet i tre år - og Højesteret skulle tage stilling til, om frakendelse "kun" skulle være betinget.
Højesteret kom frem til, at der var tale om skærpende omstændigheder omkring kørslen, da føreren på grund af træthed klart ikke kunne føre bilen fuldt betryggende.
Højesteret vurderede særligt, at der under kørslen havde været episoder, hvor føreren selv burde være blevet opmærksom på, at han ikke kunne føre bilen. Han burde altså være stoppet tidligere - formentlig allerede første gang, bilen kom over i modsatte vejbane.
Sagen er væsentlig, fordi en ubetinget frakendelse meget let vil kunne føre til, at bilen også konfiskeres. Konfiskation kan - udover ved decideret vanvidskørsel - foretages ved grove overtrædelser af færdselsloven - og alt, hvad der fører til en ubetinget frakendelse af kørekortet i en længere periode, vil alt andet lige være en grov overtrædelse af færdselsloven. Selvom det ikke var et tema i sagen, så åbner afgørelsen for yderligere brug af konfiskation af biler.
Så sent som natten til den 22. marts 2023 kunne Midt- og Vestsjællands politi rapportere om standsning af en spøgelsesbilist på Sydmotorvejen, der havde fået beslaglagt sin bil med sigte på konfiskation. Også her må det være den grove overtrædelse af Færdselsloven, der er afgørende.
Har du spørgsmål, da kontakt juridisk afdeling; Johanne Berner tlf. 22415103 eller Rasmus Saaby Hansen tlf. 22924399.