Konstruktiv temadag med Motorstyrelsen

Direktør i Motorstyrelsen Jørgen Rasmussen til Dansk Bilbrancheråds temadag i Odense

Det var en dag med nyttig viden og konstruktive dialoger, da Motorstyrelsen besøgte Dansk Bilbrancheråds temadag i Odense.

De bilsælgende medlemmer fyldte auditoriet op på Teknisk skole i Odense i forrige uge, da Dansk Bilbrancheråd afholdt Temadag om værdifastsættelse, registreringsafgift og selvanmelder-ordningen. I alt var syv personer fra Motorstyrelsen til stede for at holde oplæg og/eller svare på spørgsmål.

Det faglige indhold

På temadagen holdt Motorstyrelsen direktør Jørgen Rasmussen oplæg om styrelsens arbejdsmetoder og rammevilkår, hvorefter der var mere teknisk indsigt på programmet.

Blandt andet blev indholdet af det nye afgiftssystem gennemgået, herunder håndtering af den nye CO2 -baserede afgift. Nye og ændrede tillæg, fradrag og satser samt andre nyskabelser blev også forklaret. 

Desuden var der oplæg om værdifastsættelse, samt hvilke krav man skal opfylde og proceduren hen mod at blive selvanmelder. Slutteligt afrundede direktør i Motorstyrelsen Jørgen Rasmussen dagen af med et oplæg om Motorstyrelsens adfærdsmodel og oversendelse til straf. 

Den sociale gevinst ved frokosten

De fremmødte deltagere var både erfarne selvanmeldere, men også virksomhedsejere, der overvejer at blive selvanmeldere.

For Morten Skov fra MS Autoteknik, var temadagen turen fra Sakskøbing værd, da der ikke blot var den faglige indsigt, men også erfaringer at hente fra andre medlemmer af Dansk Bilbrancheråd over frokosten: 

Jeg har fået mere indblik i det at være selvanmelder, hvilket var mit primære formål med at komme. Jeg har tidligere fået lidt vejledning i at begynde som selvanmelder, men det virkede stadig nørklet og uoverskueligt. Nu ved jeg, hvad det drejer sig om, både på grund af Motorstyrelsens oplæg, men også fordi jeg fik også snakket med nogle af de erfarne selvanmeldere."

Et komplekst felt

Netop det at værdifastsætte og beregne registreringsafgiften er fyldt med en del udfordringer og efterfølgende frustrationer, hvilket var baggrunden for at afholde temadagen.

Det har været en god dag. Indholdsrig. Mange af de ting, som man har gået og været træt af, dem kom Motorstyrelsen med nogle gode argumenter for. Jeg kan godt se problematikken fra deres side. Men jeg skal ikke være selvanmelder, før der kommer nemmere regler – før vi bruger den samme regnemaskine. " fortalte Lasse Haubo fra Salling Autogenbrug i Skive, som var mødt op for at høre mere om selvanmelderordningen.

Ikke den samme regnemaskine

Når en registreringsafgift skal beregnes, så skal bilens værdi først fastsættes, og det er her udfordringerne opstår. For motorstyrelsen har adgang til data, som bilforhandlerne ikke har, og derfor er det ikke den samme "regnemaskine" værdifastsættelsen er baseret på. Det er en grundlæggende udfordring i et skønsbaseret system.

Frustrationerne over dette hos Dansk Bilbrancheråds medlemmer var tydelige i auditoriet, hvilket Motorstyrelsens lyttede til og på bedste vis prøvede at forklare. Netop dialogen med branchen er en klar strategi fra styrelsens side, som direktør i Motorstyrelsen Jørgen Rasmussen forklarede:

Jeg håber, at medlemmerne af Dansk Bilbrancheråd tager med hjem, at dialog med branchen er højt prioriteret hos os i Motorstyrelsen. Vi har gjort meget ud af at sige til medarbejderne, at hvis der er uenighed om en værdifastsættelse og beregnet afgift virksomhed og motorstyrelsen imellem, så ring til virksomheden. Få en snak om, hvad der ligger bag de forskellige resultater. Jeg tror meget på, at vi får de her dialoger. Det behøver ikke være som på Hjallerup Marked, men vi skal finde ud af, hvor vi går forbi hinanden. Måske kan vi nå hinanden."

Et godt tilbud til kommende nye selvanmeldere

Den fremstrakte hånd fra Motorstyrelsens side gør også, at der stadig er håb forude for at blive selvanmelder, trods at vi ikke har den samme ”regnemaskine.” For styrelsen havde et godt tilbud med til dem, som overvejer at blive selvanmeldere. Tilbuddet gælder selvfølgelig også øvrige medlemmer af Dansk Bilbrancheråd.

Hvis minimum en håndfuld melder sig til, vil motorstyrelsen lave et lukket introduktionsforløb for denne gruppe, med et fysisk vejledningsforløb, i modsætning til styrelsens sædvanlige elektroniske vejledningstilbud til nye selvanmeldere. Etablerede selvanmeldere, med nye medarbejdere, kan måske også være interesserede i dette tilbud.

Det er, efter Rådets opfattelse, en rigtig god mulighed for kommende selvanmeldere. Dels er fysisk og personlig vejledning meget mere givende end elektroniske vejledning, og dels - og lige så vigtigt - er det en mulighed for at netværke med gode kolleger, som man kan sparre med efterfølgende.

Hvis du gerne vil med på et rent Dansk Bilbrancheråd opstartshold, så kontakt Jesper Juhlin på nedenstående kontaktinfo, som vil koordinere med styrelsen.

Henvisning

Har du spørgsmål eller kommentarer kontakt da kommunikationschef Majbrit Berthelsen mb@dbr.dk, tlf. 40184884 eller advokat Jesper Juhlin jsj@dbr.dk, tlf. 22924399.