Det er forbudt at forskelsbehandle i Danmark. Nu er beskyttelsen foreslået udvidet til at omhandle alder - og det vil derfor blive forbudt at spørge ind til alder i ansøgningssituationer.
Folketinget har fremsat et lovforslag, der vil gøre det forbudt for arbejdsgivere at spørge ind til alder i en ansættelsessitation - det vil simpelthen komme på linje med spørgsmål om race, tro, køn, hudfarve, handicap eller lignende.
I forvejen er det forbudt at lægge vægt på alder, men nu udvides forbuddet altså til også at omfatte spørgsmål om alder.
Der bliver indført en undtagelse til forbuddet, hvis der er et sagligt formål med at spørge ind til alderen.
Det mest oplagte saglige formål på et værksted kunne være behovet for et kørekort, der alt andet lige kræver, at man i hvert fald er fyldt 17 år. Et kørekort til en 17-årig er imidlertid ikke brugbart for arbejdsgiver i sig selv, da vedkommende skal have en voksen med sig ved kørsel.
I eksemplet, der typisk ville kunne være relevant for optagelse af en lærling, vil det altså formentlig være sagligt at spørge ind til alder her, fordi lærlingen, der er fyldt 18 år og har et kørekort, må køre selv.
Spørgsmålet vil dog kræve, at det er nødvendigt for udførelsen af arbejdet, at der er et kørekort til selvstændigt brug.
Forbuddet vil dække ansættelssituationen; dvs. fra ansøgningens indgivelse - og derfor vil det ikke efter ansættelsen være forbudt at spørge ind til fx. en ungarbejders alder for at sikre, at reglerne for børn og unges arbejde kan overholdes, eller at der kan betales den korrekte sats iht. overenskomst.
Lovforslaget er ikke vedtaget endnu, men forventes vedtaget i løbet af februar, så forbuddet mod at screen for alder vil træde i kraft 1. juli 2022.
Har du spørgsmål eller kommentarer, så kontakt juridisk afdeling ved advokat Johanne Berner jhb@dbr.dk, tlf. 22415103 eller Jesper Juhlin jsj@dbr.dk, tlf. 22924399