Har du også modtaget en inkassoopkrævning med meget store rykkergebyrer fra Euroinkasso uden nogensinde at have fået en kontrolafgift for parkering hos Europark eller rykkere? Så er du ikke alene.
DR Nyheder bringer i denne uge artiklen ”170 bilister anmelder Europark og Euroincasso for bedrageri”, hvor 170 bilister netop har fået en høj inkassoindkrævning uden først at have fået hverken en kontrolafgift eller rykkere.
Nu har bilisterne fået nok og organiseret sig, så de samtidig indgiver enslydende politianmeldelser rettet mod parkeringsselskabet Europark og inkassofirmaet Euroincasso.
En del udlejere oplever jævnligt, at lejer får en parkeringsbøde eller en kontrolafgift i lejeperioden. Udlejer er dog væsentligt bedre stillet, hvis der er tale om en kontrolafgift. Det betyder nemlig til forskel fra en egentlig bøde, at der er tale om parkering på en privat P-plads. Parkering på private P-pladser reguleres ved private aftaler og ikke færdselsloven, hvor bøden følger bilen. De velkendte skilte med omfattende parkeringsreglement er i den forbindelse en aftale, som chaufføren (lejer) accepterer, når han parkerer på pladsen.
Når en udlejer får en kontrolafgift, har de som regel ikke selv foretaget parkeringen, det er jo lejer. Derfor er udlejer heller ikke forpligtet af den ”private parkeringsaftale”. Det kræver dog, at udlejer dokumenterer, at bilen var udlejet på tidspunktet. Og det forudsætter igen, at udlejer i det hele taget er bekendt med, at der er udstedt en kontrolafgift.
…Og så er vi tilbage ved føromtalte politianmeldelser fra de 170 borgere, som er opkrævet maksimale rykkergebyrer for en kontrolafgift og rykkere, de aldrig har modtaget, muligvis fordi de aldrig har været sendt.
Som udlejer kan man også risikere at blive mødt med en opkrævning for kontrolafgift og efterfølgende rykkergebyrer, uden man kan erindre på noget tidspunkt at have modtaget nogen af delene. Dem skal man som udgangspunkt ikke betale.
Man skal for det første ikke betale for rykkere der aldrig er sendt.
Yderligere, og i modsætning til de 170 borgere, er en biludlejer i de fleste tilfælde slet ikke forpligtet til at betale selve kontrolgebyret. Og så er man heller ikke forpligtet til at betale rykkere for et krav, som slet ikke eksisterer. Man må dog ikke ignorere P-selskaberne. Man skal reagere straks man modtager en kontrolafgift eller en rykkerskrivelse. Ellers kan man, i aller yderste konsekvens blive forpligtet af rykkere, også selvom man ikke skal betale selve kontrolafgiften, hvis P-selskabet kan sandsynliggøre at brevene er afsendt, og at udlejer helt urimeligt har undladt at reagere.
Risikoen er nok temmelig teoretisk. Uanset hvad, anbefaler vi dog, at der reageres straks ved modtagelse af en kontrolafgift eller rykkerskrivelse, som man ikke kan genkende, hvis afsenderen er et privat P-selskab.
Hvis du oplever at få en rykker- eller inkassoopkrævning for en parkeringsbøde, du måske slet ikke vidste eksisterede, så kan du kontakte advokat i Dansk Bilbrancheråd Jesper Juhlin jsj@dbr.dk eller på telefon 22924399.