Corona rammer bilbranchen som en forhammer

Med en nedgang i omsætningen på i gennemsnit 44% rammer coronaepidemien de frie værksteder meget hårdt. Og mange værksteder frygter, at de kun har set begyndelsen på noget, der bliver meget værre.

De bilhandlende medlemmer af Dansk Bilbrancheråd oplever i gennemsnit en nedgang i omsætningen på 62% og udtrykker ligeledes frygt for, at det bliver værre.

En medlemsundersøgelse, hvor et repræsentativt udsnit på knap 200 medlemmer af Dansk Bilbrancheråd har svaret, afslører følgende:

Omsætningen falder som en sten

* 10% af Dansk Bilbrancheråds medlemmer oplyser, at de har haft en omsætningsnedgang på over 75%.

* 22% oplyser, at de har en nedgang på mellem 50 og 75 %.

* Bilsælgende medlemmer oplever nedgang i omsætningen på op til 100%.

Aflysningerne står i kø

Bilteam Slangerup lejer og leaser biler ud til bl.a. taxabranchen som er gået helt i stå. Et andet ben i Bilteams forretning er biludlejning til virksomheder og private og også der står aflysningerne i kø.

- Vores omsætning er ikke bare faldet til nul, vi betaler også penge tilbage, så vi har om noget brug for en form for kompensation eller hjælp, siger Johnny Frandsen fra tomandsfirmaet Bilteam Slangerup.

Momshjælp er til grin

Han mener, at det med momshjælpen er til grin.

- Ud af en omsætning på 0 kroner skal vi jo ikke af med moms – så det er ingen hjælp til små virksomheder, lyder det.

- For os, der lejer biler ud, vil det være en god idé at nulstille vægtafgiften, det ville være en stor hjælp. Vi betaler afgifter af biler, det ikke kører overhovedet, foreslår Johnny Frandsen.

Hjemsendelse

47% af Dansk Bilbrancheråds medlemmer er begyndt at hjemsende personale. Af disse har 38% valgt at hjemsende under ordningen med fuld løn og lønkompensation.

Mindre end 10% af har på nuværende tidspunkt valgt at opsige ansatte.

En stor del af oplyser dog, at de forventer at hjemsende fra næste uge.

Fra 200 daglige opkald til 30

- Vi havde pissetravlt frem til og med onsdag, så gik de daglige opkald fra små 200 til 30 styk torsdag. Så sidder vi og kigger på hinanden – er telefonen gået i stykker eller hvad, fortæller Brian Holm, Volkswagen Service og Servicepartner Fåborg A/S.

Han fortæller videre, at "pengene fosser ud af kassen nu," og at han ikke har haft tid til få læst op på mulighederne for at søge hjælp.

- Jeg har aldrig nogensinde oplevet noget lignende. Det hele kører på halvt blus nu, så det bliver meget hurtigt noget rigtig lort, siger en bekymret Brian Holm.

Elever der burde være på skole

- Vi har 2 elever på skole, og ikke al undervisning kan laves online i denne branche, så de skal sandsynligvis af sted på en ny skoleperiode – det koster, siger Karen Brøndel, bogholder hos Rasmus Degn A/S, der har både værksted og bilsalg i Høng på Vestsjælland.

I dag har firmaet nok at se til, men det ser ikke ud til at vare ved, og så koster det.

- Vores medarbejdere har lang anciennitet, så det bliver dyrt at afskedige, siger Karen Brøndel.

Gavner hjælpepakkerne?

Knap halvdelen (47%) af Dansk Bilbrancheråds mener på nuværende tidspunkt, at regeringens hjælpepakkerne gavner dem. Og det var før regeringens sikkerhedsnet under erhvervslivet blev endnu mere finmasket i aftes.Dette var status på den første uge i coronavirussens tegn. Dansk Bilbrancheråd overvåger situationen nøje og kommer med ny status uge for uge.