
Hvis en forbruger handler online, så har forbrugeren en fortrydelsesret iht. forbrugeraftaleloven. Det gælder i realiteten uanset, om det er tøj, biler eller motorcykler.
En forbrugers fortrydelsesret løber i 14 dage fra leveringen af bilen. Sælger har pligt til skriftligt at oplyse forbrugeren om fortrydelsesretten. Oplysningen skal gives inden aftalen indgås.
Der foreligger et fjernsalg, hvis
Der kan også foreligge et fjernsalg, hvor kunden har fortrydelsesret, hvis handlen indgås udenfor sælger almindelige forretningssted – eksempelvis hjemme hos kunden.
Det er uafklaret, om online bilsalg – især under de særlige omstændigheder, som den aktuelle Corona-nedlukning byder – udgør fjernsalg, men det kan ikke udelukkes. Det, der taler afgørende imod er, at bilsalg ikke under normale omstændigheder foregår som fjernsalg, og at der derfor ikke normalt foreligger et egentligt fjernsalgs-system fra sælgers side.
Formålet med, at kunden gives en fortrydelsesret er, at kunden skal kunne afprøve det købte på samme måde, som han ville gøre i butikken. Det vil sige, at kunden må udføre samme afprøvninger, som hvis han havde købt den i butikken. Har kunden taget varen i egentlig brug, så bliver der et økonomisk efterspil.
Hvis kunden anvender sin fortrydelsesret, skal kunden betale den værdiforringelse, som ligger ud over det, som en almindelig afprøvning tilsiger. Ved værdiforringelse forstås forskellen mellem købsprisen og den faktiske markedspris.
Kunden skal have hele købesummen inklusive leveringsomkostninger tilbage fratrukket værdiforøgelsen.
Almindeligt forekommende ekstraudstyr, såsom undervognsbehandling, træk, solfilm, tilvalg omkring radio/navigation m.v. kan ikke fratrækkes. Afhængig af bilens tilstand ved tilbagelevering, kan der indgå et beløb til rengøring eller lignende, men der kan ikke opsættes et fast gebyr herfor.
Tilbagebetaling skal reelt set sket når kunden dokumenterer sin afsendelse af det købte. Det vil i praksis ikke kunne lade sig gøre, idet sælger ikke på dette tidspunkt kan vurdere, hvad en eventuel værdiforringelse udgør. Derudover - og mere væsentligt - så skal registreringsattesten også tilbageleveres, og afhængigt af, hvor tidligt kunden udøver fortrydelsesretten, så er det ikke sikkert, at kunden kan returnere den sammen med bilen.
Alle omkostninger til returnering af bilen påhviler kunden, herunder formentlig også omkostninger til omregistrering. Finansieringsomkostninger derimod skal ikke tilbagebetales, medmindre det er sælger, der er finansieringsgiver – kundens eventuelle fortrydelsesret overfor finansieringsselskabet er sælger uvedkommende.
Og husk: Det skal være let for kunden at gøre brug af fortrydelsesretten – så mail er nok. Det er dog vigtigt, at kunden orienteres om fortrydelsesretten og om, hvordan den udnyttes, og hvilke konsekvenser, det har. Tilsvarende bør kunden orienteres om, at det alene er den almindelige undersøgelse, der kan foretages - og at bilen altså ikke skal tages i egentlig brug uden at dette får økonomiske konsekvenser ved tilbageleveringen.
Bilen skal være tilbageleveret senest 14 dage efter, at kunden har meddelt sin fortrydelse.
For yderligere oplysninger kontakt Lars Ellegaard 20451633, Jesper Juhlin 22924399 eller Johanne Berner Hansen 22415103