Advarselsmeddelelse

Bemærk at du har lov til at se denne intranet-side fordi du har klikket på et link fra et nyhedsbrev.Hvis du vil se mere på intranettet skal du logge ind først.

Fakturakrav ved bilsalg i overgangsperioden

Fakturakrav ved bilsalg i overgangsperioden

I perioden frem til de nye afgiftsregler er vedtaget (9. februar) og trådt i kraft (1. juni) er der nogle administrative fakturakrav man skal være opmærksom på, fordi man som virksom skal overholde både de almindelige momsregler, samt de særlige fakturakrav i registreringsafgiftsloven.

I overgangsperioden frem til 1. juni 2021 skal forhandlere over for skatteforvaltningen angive afgiften efter de hidtidige regler.

Over for kunden derimod, kan afgiften angives efter en af de følgende måder:

Nye Regler (1A – 1B)

Salgsprisen overfor kunden fastsættes enten efter de nye regler, som endnu ikke vedtaget.

Alternativt, og forventeligt ikke specielt relevant for vore medlemmer, efter de regler, der var gældende den 17. december 2020 (overgangsordning om bindende købsaftaler).

Gamle Regler (2)

Salgsprisen fastsættes efter de gældende regler i 2021, dvs. uden hensyntagen til de nye, foreslåede regler.

***

1) Hvis prisen over for kunden fastsættes efter ”nye regler”:

Hvis prisen fastsættes over for kunden efter de ”nye regler”, kan det principielt igen ske på 2 måder:

1 A) Kunden opkræves et lavere beløb end det, der angives på månedsangivelsen

Denne situation kan opstå, når den beregnede registreringsafgift efter de nye regler er lavere end den beregnede afgift efter de gældende 2021-regler.

Efter registreringsafgiftslovens § 21, stk. 1, skal oplysninger om bilens pris og registreringsafgift beregnet efter gældende regler fremgå af fakturaen. Denne registreringsafgift er det beløb, som forhandleren faktisk har angivet på månedsangivelsen. Beløbet vil blive omberegnet, når lovforslaget vedtages, og loven forventeligt træder i kraft den 1. juni 2021 - en evt. difference vil blive tilbagebetalt.

Det er nødvendigt, at afgiften, beregnet efter de gældende 2021-regler, fremgår af fakturaen, og at det forklares, hvorfor dette beløb fremgår:

Eks. Til fakuratekst:

Afgiftsberegningen i fakturaen er sket i henhold til lovforslag nr. 129 af 18. december 2020 (L 129), mens den indbetalte afgift til Motorregisteret er sket efter de gældende regler. Afgiften vil blive omberegnet i Motorregisteret efter den 1. juni 2021. Den indbetalte afgift udgør [indsæt den indbetalte afgift]. Du betaler afgift efter de nye regler, og omberegningen vil derfor ikke medføre tilbagebetaling til dig efter leveringen, hvis L 129 vedtages uden ændringer

1 B) Kunden opkræves et højere beløb end det, der angives på månedsangivelsen

Denne situation kan opstå, hvis den beregnede registreringsafgift efter de nye regler (som salgsprisen til kunden er fastsat med udgangspunkt i), er højere end den beregnede afgift efter de gældende 2021-regler.

Efter de gældende fakturakrav er det ikke tilladt at opkræve et højere afgiftsbeløb hos kunden, end det som forhandleren faktisk indbetaler (angiver på månedsangivelsen). Differencen skal derfor på fakturaen betegnes som en sikkerhedsstillelse for senere efteropkrævning af registreringsafgift.

Fakturaen skal indeholde de beløb, som kunden faktisk betaler til forhandleren:

  • Bilens pris inkl. moms og ekskl. registreringsafgift (afgiftspligtig værdi)
  • Bilens pris inkl. registreringsafgift og sikkerhedsstillelse for yderligere registreringsafgift (dvs. den pris, som kunden faktisk betaler)
  • Momsbeløbet (sikkerhedsstillelsen er ikke momspligtig)
  • Registreringsafgiftsbeløbet (svarende til det, der er angivet på månedsangivelsen).
  • Sikkerhedsstillelse for yderligere registreringsafgift (differencen mellem registreringsafgiften efter gældende 2021regler og det beregnede afgiftsbeløb efter de nye regler eller reglerne pr. 17. december 2020).

Efter registreringsafgiftslovens § 21, stk. 1, skal oplysninger om bilens pris og registreringsafgift beregnet efter gældende regler fremgå af fakturaen. Denne registreringsafgift er det beløb, som forhandleren faktisk har angivet på månedsangivelsen.

Beløbet vil blive omberegnet, når loven forventeligt træder i kraft den 1. juni 2021 - en evt. difference vil blive efteropkrævet. Denne difference skal på fakturaen betegnes som en sikkerhedsstillelse for senere opkrævning af yderligere registreringsafgift.

Den registreringsafgift, der anføres på fakturaen, skal således være den afgift, der angives til Motorstyrelsen. Det beløb, der opkræves hos kunden som betaling for den fremtidige afgift, skal angives som værende en sikkerhedsstillelse, der opgøres, når afgiften er endelig opkrævet af Motorstyrelsen.

Eks. Til fakturatekst:

Afgiftsberegningen i fakturaen er sket i henhold til lovforslag nr. 129 af 18. december 2020 (L 129), mens den indbetalte afgift til Motorregisteret er sket efter de gældende regler. Afgiften vil blive omberegnet i Motorregisteret efter den 1. juni 2021. Den indbetalte afgift udgør [indsæt den indbetalte afgift]. Differencen mellem den indbetalte afgift og den beregnede afgift i denne faktura betegnes som en sikkerhedsstillelse for yderligere registreringsafgift. Du betaler afgift efter de nye regler, og omberegningen vil derfor ikke medføre ekstraopkrævning hos dig efter leveringen, hvis L 129 vedtages uden ændring. 

Det understreges, at sikkerhedsstillelsen også faktisk skal behandles som en sikkerhedsstillelse. Det betyder, at hvis det endelige afgiftsbeløb bliver mindre, så skal differencen afregnes over for kunden. Bliver det endelige afgiftsbeløb højere, og skal dette beløb opkræves hos kunden, vil det være nødvendigt at udstede en kreditnota og en ny faktura.

Der må ikke udarbejdes mere end én kontrakt ved køb eller salg af et køretøj, jf. registreringsafgiftslovens § 21, stk. 2. Der vil således skulle udstedes kreditnota i de tilfælde, hvor den endelige registreringsafgift ikke er overensstemmende med den afgift og sikkerhedsstillelse der er anført på fakturaen.”

2 Hvis prisen over for kunden fastsættes efter ”gamle regler”:

Denne kategori omfatter de køretøjer, som sælges med en salgspris inkl. registreringsafgift, der er beregnet efter de gældende 2021-regler. (Det vil sige en videreførelse af de hidtidige regler, med de reguleringer der i forvejen var planlagt ved årsskiftet, og uden hensyn til, at der er foreslået (og snart vedtaget) en afgiftsreform med nye regler)

Fakturaen skal i de tilfælde udfærdiges på normal vis, idet der er overensstemmelse mellem det angivne afgiftsbeløb overfor Skatteforvaltningen og det beløb, som opkræves hos kunden. Fakturaen skal indeholde følgende, jf. registreringsafgiftslovens § 21, stk. 1:

  • Bilens pris inkl. moms og ekskl. registreringsafgift
  • Bilens pris inkl. registreringsafgift (dvs. den pris, som kunden betaler)
  • Momsbeløbet
  • Registreringsafgift (svarende til den registreringsafgift, som forhandleren faktisk angiver på månedsangivelsen).

Når registreringsafgiften bliver omberegnet, efter loven er trådt i kraft, vil der være uoverensstemmelse mellem Motorstyrelsens omberegnede registreringsafgift og den registreringsafgift, som kunden har betalt. Her vil det være nødvendigt, at forhandleren - efter omberegningen - udsteder en kreditnota til kunden samt en ny faktura, hvor det korrekte afgiftsbeløb m.v. fremgår.

Se det fulde nyhedsbrev fra Motorstyrelsen inkl. uddybende eksempler mv. her https://skat.dk/data.aspx?oid=2299004

For yderligere spørgsmål kontakt Jesper Juhlin på telefon 22 92 43 99